לפי החוק הישראלי, הגבר נדרש לשלם מזונות לילדיו הקטינים על מנת להבטיח כי יוכלו להתקיים בכבוד עד גיל 18. כמו כן, הגבר נדרש לשלם מזונות אישה עד לסיום הליך הגירושין באופן רשמי.
אך מה קורה אם הגבר נקלע למשבר כלכלי אשר מוביל אותו לפתוח בהליך פשיטת רגל? מהן זכויות פושט הרגל והאם האישה והילדים זכאים למזונות? – על שאלות אלה ועוד, נענה במאמר הבא.
חוב מזונות מפושט רגל טרם הוצאת צו הכינוס
במידה ונוצר חוב מזונות לאישה והילדים לפני שניתן צו כינוס על ידי בית המשפט, ניתן להגיש תביעת חוב אשר נחשבת כחוב בדין קדימה.
תביעת חוב זו היא תביעה רגילה בדיוק כמו כל נושה אחר שמגיש תביעת חוב בפשיטת הרגל. ההבדל היחידי הוא שחוב המזונות יקבל עדיפות על פני נושים אחרים בפשיטת הרגל.
חוב מזונות מפושט רגל לאחר הוצאת צו הכינוס
במידה והתקבל צו כינוס לחובות העבר אך נוצרו חובות חדשים, ניתן להגיש בקשה לקציבת מזונות.
בקשה לקציבת מזונות מוגשת לבית המשפט בו הוגשה הבקשה המקורית לפשיטת הרגל ויקבל את התייחסותו של המנהל המיוחד בתיק פשיטת הרגל. לאחר מכן, בית המשפט יוכל לקבוע סכום מזונות חדש אשר יותאם למצב הקיים של פושט הרגל.
בדרך כלל, שופטים מתחשבים במצב החייב ונקבעים מזונות נמוכים יותר מסכום המזונות הראשוני לתקופת הליך הכינוס. חשוב לציין, שבכל מקרה החייב ידרש לשלם את ההפרש לאחר קבלת צו הפטר בהליך פשיטת רגל.
האם ניתן להפחית את סכום המזונות בפשיטת רגל?
סכום המזונות שנקבע בסיום הליך הגירושין הוא אינו סופי ותמיד ניתן להפחית אותו בעתיד. ברוב המקרי, בתי המשפט למשפחה לא ממהרים לפתוח תיקי גירושין מחדש וזה מתבצע רק במידה וישנה עילה מוצדקת להפחתת גובה המזונות כמו:
- שינוי לרעה במצב הכלכלי
- שינוי לרעה במצב הבריאותי
- הולדת ילדים נוספים (יותר מילד אחד)
- ילד מרדן / סרבן
- שינוי במצב הכלכלי של האם
המאמר נכתב בשיתוף עם משרד עו"ד פייטלוביץ-ברוך, עורכי דין לענייני משפחה בחיפה. במידה ואתה מחפש עו"ד גירושין בחיפה בעלי הסמכת גישור גירושין בחיפה – משרד עו"ד פייטלוביץ-ברוך הוא הכתובת עבורך.