לצערנו, בשנים האחרונות אנו עדים לגל של פשיטות רגל בענף הבנייה והשיפוצים אשר מציב את הרוכשים הפוטנציאליים בסיכון רב. חברות קבלניות גדולות כמו אורתם סהר, מ.ברקן הנדסה או טל חיות אשר לא הצליחו להתמודד עם התחרות העזה בשוק, קרסו ביום אחד והשאירו את הרוכשים הפוטנציאליים עם חלום מנופץ, חוסר וודאות ונזק כלכלי.
משרד עו"ד עידן דן עוסק בליווי לקוחות פרטיים ועסקיים בדיני חדלות פירעון (פשיטת רגל, איחוד תיקים והוצאה לפועל). במידה ויש לך חובות שאין לך מושג איך תוכל לעמוד בהם, זה הזמן ליצור עימנו קשר ב – 072-3924741 ונשמח לעמוד לרשותך!
איך להתמודד עם פשיטת רגל של קבלן?
באופן כללי, קניית דירה חדשה מקבלן חושפת את לקוח הקצה לסיכונים הרבה יותר גדולים מאשר קניית דירה יד שנייה (במיוחד אם מדובר על הסכם מכר מקרקעין "על הנייר").
לאחר קריסת החברה הקבלנית, קלרין, במהלך שנות ה – 70 חוקק חוק המכר התשל"ה-1974 אשר בא להעניק הגנה כלשהי לרוכשי הדירות בישראל. על פי חוק המכר התשל"ה-1974, קיימים 4 מנגנונים אפשריים להבטחת זכויות וכספי הרוכשים החדשים:
- רישום הערת אזהרה לטובת הרוכשים
- רישום הנכס או שעבודו לטובת הרוכשים
- מתן ערבות בנקאית בהתאם לחוק המכר
- ביטוח חיצוני בחברת ביטוח
במקרים בהם הקבלן פשט רגל לפני השלמת הבנייה, לרוב הדרך הפרקטית למימוש הדירה היא התאגדות של כלל הרוכשים הפוטנציאליים ופנייה לערכאות משפטיות או השלמת הבנייה בצורה עצמאית על חשבון כלל הדיירים. במקרים בהם הקבלן פשט רגל לאחר מסירת המפתחות לדיירים והתגלו על ידי חברת בדק בית ליקויים שונים אשר נמצאים באחריות הקבלן – פעמים רבות, הדיירים יצטרכו לשאת בנטל התיקון בכוחות עצמם.
לסיכום, פשיטת רגל של קבלן יכולה להשפיע בצורה ישירה על מאות ואלפי לקוחות במקביל. לרוב, במצב של פשיטת רגל של חברה קבלנית, הרוכש מצטרף לרשימת הנושים הארוכה (אשר חלקם נמצאים בדין קדימה) וסיכוייו לראות את כספו הם קלושים במיוחד.