בתי המשפט פעלו ב – 50 השנים האחרונות על פי "הלכת ידידיה" אשר קבעה כי פיצויים שנקבעו לפושטי רגל בעקבות נזקי רכוש וגוף שייכים להם ולא לנושים. אך בהחלטה דרמטית שניתנה בחודש האחרון נקבע על ידי הרכב של שלושה שופטי עליון כי מהיום ואילך, פיצויים שיתקבלו בתביעה נזיקית יעברו לקופת הנושים.
משרד עו"ד עידן דן עוסק בייצוג של חייבים בהליכי פשיטת רגל בפריסה ארצית. מטרתנו היא לשקם את החייב ולייצג את האינטרסים שלו מול הנושים ורשויות החוק. אם נקלעת לחובות כבדים שאין לך מושג איך לצאת מהם, צור עימנו קשר ב – 072-3924741 ונשמח להעניק לך ייעוץ ראשוני, ללא כל התחייבות מצידך.
מהי הלכת ידידיה?
על פי פקודת הנזיקין [נוסח חדש], פושט רגל אשר מעוניין לתבוע על פגיעה בנכס כלשהו ששייך לו, חייב לנהל את ההליך המשפטי באמצעות הנאמן המיוחד שנקבע לו בתיק הפש"ר ולהעביר את הפיצויים העתידיים לקופת הנושים לצורך כיסוי חובותיו.
על פי הפקודה, אם מדובר על תביעת נזקי גוף, פושט הרגל רשאי לנהל את התביעה בצורה עצמאית או בסיוע עורכי דין לנזקי רכוש וגוף מטעמו, ללא מעורבות ישירה של הנאמן המיוחד.
הלכת ידידיה שניתנה בבית המשפט העליון ב – 1968, קבעה כי כל הפיצויים שיתקבלו בתביעה שייכים לפושט הרגל ולא לנושים. לאורך שנים רבות, הלכת ידידיה נחשבה לשנויה במחלוקת משום שהפרשנות התבססה על כך ש"נכס" כפי שמוצג בפקודת הנזיקין הוא נכס מקרקעין או מיטלטלין בלבד. אך במהלך השנים, תביעות נזקי גוף הרחיבו את הפרשנות ונקבע כי כושר השתכרותו של אדם הוא אחד מנכסיו העיקריים.
פסק דין: פיצויים של פושט רגל על הפסדי השתכרות שייכים לנאמן
לאחר שהוגשו בשנים האחרונות מספר ערעורים בנושא זה, שופטי בית המשפט העליון החליטו לשנות ולפצל בחודש האחרון את רכיבי הפיצוי שמתקבל בין הנאמן לתובע (פושט הרגל).
על פי החלטת שופטי בית המשפט העליון רכיבי הפיצוי בתביעות נזיקין של פושטי רגל יפוצלו כך שהפיצוי על הפסדי השכר יהיה שייך לנאמן אשר יעביר אותם לקופת הנושים והפיצויים על פגיעה באוטונומיה, כאב וסבל, החזר הוצאות רפואיות ועזרת הזולת יישארו אצל פושט הרגל מכיוון שהם אינם מוגדרים "נכסים".
שופטי בית המשפט העליון נמקו את שינוי הלכת ידידיה בכך שהפיצויים שמתקבלים על הפסדי השכר הם למעשה שכרו של פושט הרגל אשר על פי חוק, היה צריך להגיע לידיו של הנאמן. כמו כן, מכיוון שמרבית תביעות נזקי הגוף מסתיימות בפשרה מחוץ לכותלי בית המשפט, מהיום כל הסכם פשרה של פושט רגל יכלול כימות מדויק של נזקי ההשתכרות.
לסיכום, ההחלטה הדרמטית של שופטי בית המשפט העליון בחודש האחרון, מבטלת דה פקטו את הלכת ידידיה ופוגעת בחייבים אשר סובלים מנזקי גוף כאלה ואחרים.
משרדינו מתמחה בייצוג חייבים במסגרת הליכי עיכוב הליכים, פשיטות רגל והוצאה לפועל בפריסה ארצית. לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-3924741 ונשמח לעמוד לרשותך.