לאחרונה, יותר ויותר בעלי עסקים קטנים ובינוניים נקלעו למשבר פיננסי חריף, בעיית נזילות וחדלות פירעון כתוצאה ממשבר הקורונה אשר פוקד אותנו. רבים מבעלי העסקים שנפגעו במשבר, חוששים לפתוח בהליכי חדלות פירעון (פשיטת רגל) מתוך הנחה שבית המשפט לא יתיר להם להפעיל את העסק שלהם.
חשוב לדעת כי הנחה זו היא שגויה, אם יש לך חובות או שאתה מצוי במשבר פיננסי כתוצאה מנגיף הקורונה, אין שום הגבלה להמשיך ולנהל עוסק פטור (עסק זעיר) או עוסק מורשה במסגרת הליכי חדלות פירעון (פשיטת רגל). במאמר זה, אציג את הנקודות העיקריות שבית המשפט יבחן בעת מתן ההיתר לחייבים.
משרד עו"ד עידן דן עוסק בייצוג, ליווי והגנה על חייבים בהליכי חדלות פירעון (פשיטת רגל) בפריסה ארצית. במהלך השנים, ליווינו אינספור חייבים עד לקבלת הפטר (פטור מכל חובות העבר), כך שנוכל להשתמש בכל הידע שצברנו לייצוג האינטרסים שלך. לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-3924741 ונשמח לעמוד לרשותך.
האם אפשר לנהל עסק עצמאי בהליכי פשיטת רגל?
ההנחה בציבור הרחב היא שאסור לאפשר לבעל עסק אשר הסתבך בחובות והתחיל הליך פשיטת רגל לנהל עסק קיים/חדש – בפועל, המצב המשפטי הוא שונה לחלוטין.
על פי סעיף 142 בחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח-2018, חייב אינו יכול לקחת חלק בתאגיד (חברה בע"מ) משום שמבחינה משפטית מדובר בישות נפרדת.
עם זאת, חייב זכאי לפעול במסגרת עוסק פטור (עסק זעיר) או עוסק מורשה לאחר שהנאמן והממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי יבחנו את הפרטים הבאים:
- סוג העסק – הנאמן והממונה יבחנו את סוג העסק, כישוריו של החייב, ההכנסות מול ההוצאות הצפויות בעסק.
- תוכנית עסקית – הנאמן והממונה יבחנו את התכנית העסקית אשר החייב יציג באמצעות עורך דינו. חשוב להציג תוכנית עסקית מנומקת, נכונה וריאלית ככל הניתן.
- יצירת חובות חדשים – תוכנית עסקית יבחנו האם ישנו חשש להגדלה ויצירה של חובות חדשים אשר יכולים לסכן את הנושים הקיימים או נושים חדשים.
באופן כללי, בית המשפט שם דגש רב על התנהלות בתום לב, כך שהחייב לא יוכל לפעול במסגרת עוסק פטור (עסק זעיר) או עוסק מורשה אם חובותיו נוצרו בחוסר תום ולב או שהוא מתנהל בצורה רשלנית בהליך הפש"ר.
לסיכום, האינטרס של כל הצדדים בהליך הפש"ר (החייב, הנושים ובית המשפט) היא לאפשר לחייב להמשיך ולהעניק שירותים כאיש מקצוע. הסיבה המרכזית היא שבצורה זו החייב יכול להמשיך ולייצר הכנסות אשר חלקם יופרשו לתוך "קופת הנשייה" ויתחלקו בין הנושים (ספקים, בנקים וכדומה).
משרד עו"ד עידן דן עוסק בייצוג, ליווי והגנה על חייבים בהליכי חדלות פירעון (פשיטת רגל) בפריסה ארצית. לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-3924741 ונשמח לעמוד לרשותך.