בעלי ארגונים, חברות לתועלת הציבור או עמותות אשר מעוניינות ליהנות מתמיכת המדינה נדרשים לעמוד בתנאי סף אשר מבטיחים התנהלות תקינה כמוסד ללא כוונת רווח (מלכ"ר).
ארגונים, חברות לתועלת הציבור או עמותות אשר יתגלו אצלם ממצאים בעייתיים וליקויים מהותיים, חשופים לסנקציות, קנסות או לסכנת פירוק לאלתר.
משרד עו"ד עידן דן מלווה בעלי ארגונים, חברות לתועלת הציבור או עמותות בהליכי פירוק, הבראה ושיקום כלכלי. לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-3924741 ונשמח לעמוד לרשותך.
מהי מטרת הביקורת בעמותות ובחברות לתועלת הציבור?
כל ארגון, חברה לתועלת הציבור או עמותה חייב לעמוד באמות מידה ותנאי סף כפי שהם מוגדרים בחוק העמותות, תש"ם-1980 או חוק החברות, תשנ"ט-1999.
על מנת להבטיח התנהלות תקינה, המחוקק מאפשר לרשם העמותות לבצע ביקורות עומק מקיפות אשר בודקות את מצב הארגון, החל"צ או העמותה. לרוב, ביקורת עומק של רשם העמותות תתבצע על ידי רואי חשבון חיצוניים בארגונים בעלי מחזור כספי משמעותי אשר עולה על מיליון ₪ או במקרים בהם עולה חשש כי הארגון מנהל בצורה בלתי תקינה.
מהם הנושאים אשר נבדקים במהלך הביקורת?
ביקורת עומק של רשם העמותות בודקת את ההתנהלות הכללית של הארגון, החל"צ או העמותה בהתאם לדרישות החוק. לאחר סיום כתיבת הדו"ח, הביקורת הופכת לפומבית ומפורסמת לעיון הציבור הרחב בתיק העמותה או החל"צ.
לרוב, הנושאים אשר נבדקים על ידי צוות רואי החשבון מטעם רשם העמותות הם:
- עמידת המלכ"ר בהנחיות וחוקי המדינה.
- פעילות המלכ"ר בהתאם לתקנון המוצהר.
- בדיקת הדו"חות הכספיים, החוסן הכלכלי והיכולות הפיננסיות של המלכ"ר.
- בדיקת הגופים המפקחים על המלכ"ר.
- בדיקת הגופים אשר מעניקים שירות למלכ"ר (בתשלום או בהתנדבות) ומה מידת העניין שלהם במלכ"ר.
- במידה והתגלו ליקויים בעבר (ניגוד עניינים, חלוקת כספים וכדומה), האם הם תוקנו על ידי בעלי המלכ"ר.
לסיכום, ביקורת העומק של רשם העמותות היא למעשה סוג של בדיקה חשבונאית, אשר במהלכה נבדקת ההתנהלות של הארגון, העמותה או החל"צ. מלכ"רים אשר אינם מתנהלים בצורה תקינה חשופים לסנקציות, קנסות או לפירוק וחיסול מיידי על ידי נציגי רשם העמותות.