לעיתים קרובות, חובות כבדים מובילים חייבים (אנשים פרטיים ובעלי עסקים) לפנות להליכי פשיטת רגל, חדלות פירעון ושיקום כלכלי. במקרים אלה, הנאמן אשר פועל מטעם בית המשפט יכול לממש את נכסיו של החייב על מנת להשיב חלק מהחוב לנושים.
משרד עו"ד עידן דן עוסק בייצוג חייבים (אנשים פרטיים ובעלי עסקים) בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי בפריסה ארצית. הניסיון הרב שצברנו בתחום מאפשר לנו לייצג את האינטרסים שלך בהליך בצורה הטובה ביותר. לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-3924741 ונשמח לעמוד לרשותך.
מימוש נכסי חייב בפשיטת רגל
על פי חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח-2018, הנאמן אשר פועל מטעם בית המשפט רשאי לממש את נכסיו של חייב אשר פותח בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי על מנת להשיב חלק מחובותיו לנושים (בנקים, ספקים, חברות אשראי וכדומה).
חשוב לציין כי למרות שהחוק מקנה לנאמן חופש פעולה נרחב למימוש נכסיו של החייב, ישנם מספר נכסים אשר לא ניתנים למימוש וחלוקה על ידי הנאמן לנושים.
בין הנכסים העיקריים אותם ניתן למנות הם:
- מיטלטלין – חפצי לבוש, רהיטים, כלי אוכל, מכונות ומכשירים אשר נדרשים למחייתו או פרנסתו של החייב לא ניתנים למימוש וחלוקה לנושים.
- גמלה מהמוסד לביטוח לאומי – במידה והחייב זכאי לגמלה/קצבה כלשהי מביטוח לאומי, הנאמן אינו יכול לממש ולחלק אותה בין הנושים. כמו כן, במידה והחייב מנהל תביעת נזיקין כלשהי, הפיצוי העתידי מובטח מידיו של הנאמן.
- זכויות פנסיוניות – זכויות רכושניות שיש לחייב כמו קופת גמל, קרנות השתלמות ופנסיה. במקרים מסוימים אשר נתונים לשיקולו הבלעדי של בית המשפט, בית המשפט יכול להעניק לנאמן אישור מיוחד אשר מאפשר מימוש וחלוקה של כספים אלה לנושים.
מה דינה של דירת המגורים בהליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי?
עד הרפורמה בהליכי פשיטת רגל אשר בוצעה ב – 15.9.2019, אם לחייב הייתה דירה אחת בלבד, הוא היה יכול ליהנות מהגנה של בית המשפט.
אך בעקבות הרפורמה החדשה בהליכי פשיטת רגל, דירת המגורים של החייב כבר אינה מוגנת בחוק. בפועל, המחוקק העניק לבית המשפט סמכויות נרחבות לפרשנות אישית בהתאם למצבו של החייב שעומד לפניה. כתוצאה מכך, יתכן שמימוש הדירה בשוק הנדל"ן על ידי עורך דין מקרקעין יכול להוביל לתוצאות טובות יותר מאשר מימוש של הדירה על ידי כונס הנכסים הרשמי אשר באופן טבעי, יממש אותה בצורה מהירה ולא בהתאם לשווי האמיתי שלה בשוק הנדל"ן.
לסיכום, אנשים פרטיים ובעלי עסקים אשר נכנסים להליכי פשיטת רגל, חדלות פירעון ושיקום כלכלי חייבים להבין כי ההליך טומן בחובו לא מעט סיכונים לנכסים שברשותם. טרם כניסה להליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי מומלץ להתייעץ עם עורך דין אשר מתמחה בפשיטות רגל כך שהוא יוכל לבדוק את הרכב החובות ולהציע את דרך הפעולה הנכונה ביותר לאדם שעומד לפניו.