הליכי פירוק חברות הם הליכים משפטיים אשר מקבילים במהותם לפשיטת רגל של אדם פרטי.
על פי חוק חדלות הפירעון והשיקום הכלכלי בעת פירוק חברה, הנאמן אשר ממונה על ההליך מטעם בית המשפט מכנס את כלל הנכסים של החברה, מממש אותם בשוק החופשי ומחלק את התמורה בין הנושים השונים (ספקים, בנקים, עובדים וכדומה).
במאמר זה אציג את העילות המשפטיות לפירוק חברה ומהן האפשרויות המשפטיות אשר יכולות להעניק לחברה ובעליה חבל הצלה.
משרד עו"ד עידן דן עוסק בייצוג בעלי חברות וארגונים בהליכי עיכוב הליכים ופירוק חברה ברצון. אם החברה שלך צברה חובות לבנקים, ספקים או עובדים ואין לך מושג איך לסגור אותם, הניסיון הרב שצברנו בתחום מאפשר לנו להעניק לך הגנה משפטית, ייצוג מקצועי ואפשרית להבראה יסודית. לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-3924741 ונשמח לעמוד לרשותך.
עילות לפירוק חברה
על פי חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח-2018, ישנן 4 עילות אשר על בסיסן ניתן להגיש בקשה לפירוק חברה:
- החברה קיבלה החלטה מיוחדת שהיא תפורק בידי בית המשפט – במקרים בהם 75% מחברי האסיפה הכללית של החברה הצביעו לטובת הפירוק שלה.
- החברה לא התחילה או הפסיקה את עסקיה – במקרים בהם החברה נפתחה אך לא התחילה עסקיה או במקרים בהם החברה לא פעילה למשך שנה ויותר מכך.
- חדלות פירעון של החברה – רוב בקשות הפירוק של חברות מוגשות על ידי נושים או ביוזמת בעלי החברה לאחר שאין באפשרות החברה לפרוע את חובותיה.
- פירוק חברה מן הצדק והיושר – לעיתים, סכסוכים משפטיים עלולים להוביל את בית המשפט לקבוע כי על החברה להתפרק לאלתר. לדוגמא, כאשר ישנו סכסוך שלא ניתן לגישור בין בעלי המניות בחברה או כאשר החברה עוסקת בפעילות לא חוקית בעליל.
כיצד ניתן להתגונן ולמנוע את פירוק החברה במצב של חדלות פירעון?
כפי שניתן לראות, אם החברה מפורקת כתוצאה מהחלטה מיוחדת, חוסר פעילות או סכסוך בין בעלי המניות – הדבר נעשה מרצון.
לרוב, הבעיה מתחילה כאשר הליך הפירוק מתבצע כתוצאה מחובות בהן החברה אינה יכולה לעמוד בהן. מצד אחד, בעלי החברה אינם רוצים לפרק את החברה אך מצד שני, החברה אינה יכולה לפרוע את חובותיה לנושים (עובדים אשר מאוגדים ומיוצגים על ידי עורך דין דיני עבודה מטעמם, ספקים, בנקים וכדומה).
במקרים אלה, בעלי החברה יכולים להתגונן על ידי הגשת בקשה להקפאת הליכים במהלכה בית המשפט יבחן את כדאיות שיקום והבראת החברה. אם בית המשפט ישתכנע כי החברה יכולה להשתקם מבחינה כלכלית הוא יוכל להעניק לבעליה הגנה מלאה מפני הנושים ואפשרות להעמיד את החברה על הרגליים מחדש.
לסיכום, פירוק חברה הוא תהליך שיכול להתבצע מרצון או שלא מרצון במקרים בהם החברה נכנסה לסחרור כלכלי. במקרים בהם בעלי החברה מעוניינים לא לאבד אותה, מומלץ לקבל ייעוץ משפטי אצל עו"ד חדלות פירעון אשר מתמחה בהבאה ושיקום של חברות, תאגידים וארגונים.