לא מעט בעלי עסקים קטנים אשר נקלעו למשבר כלכלי, נמנעים מלפתוח בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי כתוצאה מהנחה שגויה כי לא יוכלו לעסוק יותר במקצוע שלהם – בפועל, ההיפך הוא הנכון!
במאמר זה אציג את עיקרי החוק בנוגע לניהול או הקמה של עסק במקביל להליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי.
משרד עו"ד עידן דן עוסק בייצוג, ליווי וייעוץ משפטי לחייבים בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי (פשיטת רגל). הניסיון הרב שצברנו במהלך השנים, מאפשר לנו לייצג את האינטרסים שלך לאורך כל שלבי ההליך המשפטי עד לקבלת הפטר (פטור מכל חובות העבר). לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-3924741 ונשמח לעמוד לרשותך.
ניהול עוסק פטור במהלך הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי
כאמור, ההנחה הרווחת בציבור הרחב היא שלא ניתן להקים או לנהל עוסק פטור במקביל להליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי – אך בפועל, ההיפך הוא הנכון!
על פי סעיף 142 בחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח-2018, חייב אשר פתח בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי אינו יכול לפעול כחלק בתאגיד (חברה בע"מ), משום שמבחינה משפטית תאגיד (חברה בע"מ) היא ישות משפטית נפרדת, אלא רק במסגרת משפטית של עוסק פטור או עוסק מורשה.
לעיתים קרובות, הקמת עוסק פטור או ניהול של העסק הקיים, היא פעולה אפשרית רק לאחר שהנאמן בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי בוחן את הפעילות העסקית של החייב.
הבחינה של הנאמן בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי תתייחס לכל אחד מהסוגיות הבאות:
- מהות העסק – הנאמן בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי יבחן את מהות העסק, כישוריו של החייב ויכולות ההשתכרות שלו.
- תחזית עסקית – הנאמן בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי יבחן את התחזית העסקית של החייב. לרוב, מומלץ להציג תחזית עסקית מנומקת, מפורטת ונכונה אשר משקפת את ההכנסות/ההוצאות של החייב.
- הכנסות מול הוצאות – הנאמן בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי יבחן את מצבת החובות הקיימת של החייב במקביל לתחזית ההכנסות/ההוצאות של העסק החדש או הקיים. באופן כללי, הנאמן בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי יבחן כי בתהליך הקמת וניהול העסק לא נוצרים חובות חדשים אשר יכולים להשפיע על הנושים הקיימים של החייב (בנקים, ספקים וכדומה).
לסיכום, החיים יכולים להוביל כל אחד מאיתנו לחובות גדולות, אך אם החובות נוצרו בתום לב, הסיכוי שהנאמן בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי יאשר את בקשת החייב היא גדולה הרבה יותר.
המטרה של הנאמן היא לצבור כמה שיותר כספים בקופת הנשייה של החייב, כך שכל יוזמה חדשה אשר יכולה לתרום לקופה היא מבורכת. אך, אם החובות נוצרו כתוצאה ממעשי גניבה, רשלנות, הימורים וכדומה – הסיכוי שהבקשה תאושר הוא נמוך הרבה יותר.