על פי חוק, כאשר אדם נפטר והולך לעולמו, זכאותם של הנושים (בנקים, ספקים, חברות אשראי חוץ בנקאי וכדומה) לגבות את החוב שלהם קודמת לזכותם של היורשים החוקיים של האדם שנפטר.
משרד עו"ד עידן דן מעניק ייצוג, ליווי וייעוץ משפטי לחייבים בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי (פשיטת רגל) בפריסה ארצית. הניסיון הרב שצברנו, מאפשר לנו להעניק לך הגנה משפטית מהיום הראשון ולייצג את האינטרסים שלך לאורך כל שלבי ההליך המשפטי עד לקבלת הפטר (פטור מכל חובות העבר) מבית המשפט. לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ללא כל התחייבות מצידך, ניתן ליצור עימנו קשר ב- 072-3924741 ונשמח לעמוד לרשותך.
מה קורה כשאדם קרוב נפטר ומותיר אחריו חובות?
באופן כללי, כאשר אדם נפטר והולך לעולמו, אם האדם לא השאיר אחריו צוואה, היורשים החוקיים זכאים לרשת את המנוח על פי חוק הירושה, תשכ"ה-1965. במקרים בהם קיימת צוואה, היורשים יכולים להגיש בקשה לצו קיום צוואה או התנגדות לצו קיום צוואה בכוחות עצמם או ביחד עם עורך דין אשר מלווה אותם בתהליך.
חשוב להבין כי על פי חוק הירושה, אם האדם שנפטר צבר חובות במהלך חייו, הנושים (בנקים, ספקים, חברות אשראי חוץ בנקאי וכדומה) זכאים לגבות את החוב שלהם מתוך העיזבון שנשאר בטרם היורשים מתחלקים בחלק שנותר.
במקרים בהם סך החובות של הנפטר גבוה מסך העיזבון שנותר ליורשים (לדוגמא, אדם שנפטר עם חובות של יותר מ – 2,000,000 ₪ לבנקים, הרשות המקומית וספקים, אך סך הנכסים שברשות החייב עומדים על 400,000 ₪ בלבד) – בהנחה שהיורשים נקטו בתום לב בעת חלוקת העיזבון, הם לא יהיו אחראים לכיסוי החובות הנותרים.
במקרי קיצון בהם היורשים פועלים מאחורי הקלעים להתחמקות מתשלום חובותיו של האדם המנוח לצורך הברחת הנכסים (כסף מזומן, העברה ללא תמורה של נכסי מקרקעין וכדומה) – אם תוגש התנגדות לצו קיום צוואה מצד הנושים אשר תצליח להוכיח את הפעילות החשודה, בית המשפט יכול לחייב את היורשים לשאת בחובותיו של האדם המנוח לנושים.
איך ניתן לצמצם את הסיכוי לתביעות חוב עתידיות?
על מנת לצמצם את הסיכוי לתביעות חוב עתידיות מצד נושיו של המנוח, ניתן למנות מנהל עיזבון חיצוני בהתאם להנחיות חוק הירושה, תשכ"ה-1965.
לרוב, מנהל עיזבון חיצוני הוא עורך דין לענייני משפחה אשר מלווה את היורשים לצורך איתור, ניהול וחלוקה של נכסיו של המנוח. על פי חוק, מנהל העיזבון ישהה את חלוקת הנכסים של המנוח לתקופה של מספר חודשים אשר במהלכם תפורסם הודעה לציבור אשר מזמינה להעלות דרישות חוב מצד נושיו של המנוח.
חשוב לציין כי החוק לא מחייב את היורשים למנות עורך דין חיצוני אשר ישמש כמנהל עיזבון חיצוני – אך, הפעולה שיש לה משמעויות כלכליות (תשלום שכר טרחה לעורך הדין, הוצאות איתור וכדומה) יכולה לצמצם את האחריות של היורשים לאפס, כך שאם יתגלו חובות עבר שלא ידעו עליהם, היורשים לא יהיו אחראים לכסות אותם.
לסיכום, חובות העבר של המנוח לא נעלמים ביחד איתו אלא רובצים על עזבונו. במקרים בהם לא ברורה מצבת הנכסים והחובות של המנוח, מומלץ להטיל את האחריות לביצוע חלוקת הנכסים על מנהל עיזבון, אשר יצמצם את האחריות החוקית של היורשים למינימום האפשרי.