לרובינו, המשכנתא היא לרוב ההתחייבות הכספית הגדולה ביותר בתא המשפחתי ולכן חלוקתה בעת גירושין היא שאלה משפטית וכלכלית בעלת השכלות משמעותיות על עתידו הכלכלי של אחד מבני המשפחה
משרד עו"ד עידן דן מעניק ייצוג, ליווי וייעוץ משפטי לחייבים בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי (פשיטת רגל) בפריסה ארצית. לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ללא כל התחייבות מצידך, ניתן ליצור עימנו קשר ב- 072-3924741 ונשמח לעמוד לרשותך.
מה קורה למשכנתא שמתגרשים?
על פי עורך דין אמיר בר-לב, בהנחה ובני הזוג לא חתמו על הסכם ממון אשר מגדיר אחרת, הדירה והמשכנתא עליה מתחלקים באופן שווה בין בני הזוג במסגרת איזון המשאבים בין הצדדים.
כאשר בני זוג בוחרים להתגרש והם בעלי משכנתא משותפת, ישנן מספר אפשרויות להתמודד עם המצב:
- מכירת הנכס בשוק החופשי – האפשרות הפשוטה ביותר היא למכור את הנכס הממושכן בשוק החופשי. הכסף שיתקבל ממכירת הנכס ישמש לסילוק יתרת המשכנתא והיתרה תחולק בין בני הזוג במסגרת איזון המשאבים בין הצדדים.
- רכישה על ידי אחד מבני הזוג – אחד מבני הזוג יכול לבחור לרכוש את חלקו של בן הזוג השני בנכס ולהמשיך לשלם את המשכנתא לבדו. חשוב לציין כי העברה אגב גירושין, אינה מהווה אירוע מס אך עלולים להיות לה השלכות עתידיות ביום המכירה.
- השכרת הנכס בשוק החופשי – אם בני הזוג מעוניינים לשמור על הנכס, הם יכולים להשכיר אותו ולהמשיך לשלם את המשכנתא משכר הדירה.
בשל מורכבות הנושא, מומלץ לבני זוג המתגרשים להתייעץ עם עורך דין אשר מתמחה בדיני משפחה.
עורך דין אשר מתמחה בהליכי גירושין ומכיר את הפסיקה העדכנית יוכל לסייע בהבנת הסיטואציה והערכת ההשלכות המשפטיות והכלכליות של כל החלטה בצורה מותאמת אישית למצב. במקרים בהם אין הסכמה בין בני הזוג על אופן הטיפול בדירה ובחוב המשכנתא אשר רובץ עליה, ההכרעה תתקבל על ידי שופטי בית המשפט לענייני משפחה או דייני בית הדין הרבני.
לסיכום, כל עוד אין הסכם ממון אשר מגדיר את אופן החלוקה בצורה אחרת, הדירה והמשכנתא שרובצת עליה מתחלקים באופן שווה בין בני הזוג במסגרת איזון המשאבים בין הצדדים – כתוצאה מכך, כאשר מתגרשים המשכנתא צריכה להיסגר או לעבור לאחד מבני הזוג.
המאמר נכתב בשיתוף עם עורך דין אמיר בר-לב, עורך דין לענייני משפחה בנהריה, בעל ניסיון של יותר מ-30 שנה בתחום דיני המשפחה.